Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес АЕЦ  Козлодуй във

...
Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес АЕЦ  Козлодуй във
Коментари Харесай

Росен Христов: До седмици обявяваме процедура за доставчик на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

Министърът на енергетиката Росен Христов посети през днешния ден АЕЦ  " Козлодуй " по отношение на спешното прекъсване в събота вечерта на VI-и блок на централата. Причината е приключването на водород от охлаждащата система на генератора на блока, което по никакъв метод не заплашва нуклеарната сигурност на централата, оповестява БНР.

" Всички разбори сочат към механически проблем, който сега се отстранява. И се чака в границите на няколко дни да стартират новите процедури по тестване и стартиране на блок VI. Очаква се процесът да завърши до края на седмицата ", уточни служебният енергиен министър.

Христов разяснява и идното сключване на контракти за доставката на нуклеарно гориво за АЕЦ Козлодуй.

" Буквално в идващите седмици планираме да обявим процедура за асортимент снабдител на нуклеарно гориво. В момента две компании са декларирали и интензивно вземат участие в процеса, декларирали са предпочитание за присъединяване - това са американската компания " Уестингхаус " и френската " Фраматом ". Както знаете, доставките от Русия са под въпрос по отношение на нежеланието на Русия да сътрудничи... Така че, се ориентираме напълно към европейски и американски източници на гориво и в най-скоро чакаме да има към този момент подписани и контракти “, сподели министърът на енергетиката.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР